Preporučujemo stiropor za podne obloge na niskim ili srednjim podovima kao i zidove podruma (do maksilano 4 m), vanjsku ili podnu izolaciju za stambene zgrade, garaže.

Proizvodi

XPS termoizolacija

 

Kao što je gore pomenuto, jedna od najčešćih oblasti primene XPS-a je termoizolacija, u okviru toga naročito toplotna izolacija postolja. To je zato što stiropor ima sjajna fizička svojstva za ispunjavanje ove uloge:

  • Jako malo upijanje vode: u slučaju postolja i ravnih krovova, izolacioni materijal može doći u kontakt sa vlagom. Zbog toga je važno da izolacija stiropora ima najmanji moguće upijanje vode na ovim mestima.
  • Velika čvrstoća pri pritisku: stiropor materijali koji se koriste za termoizolaciju postolja konstantno su izloženi velikim opterećenjima tokom godina.
  • Zbog velike čvrstoće pri pritisku, stiropor je u stanju da izdrži tavko opterećenje.
  • Otpornost na mraz: u slučaju izolacije sa stiroporom postolja nije važna samo zaštita od podzemnih voda, već i zaštita od podzemnog mraza.

 

Koja je razlika između XPS-a i EPS-a?

EPS i XPS (stiropor i stirodur)

Na prvi pogled, najveća razlika između stiropora i stirodura je ta što su stiropor ploče bele, dok stirodur ploče su prisutni na tržištu u različitim bojama. Praktični razlog za to da se ne pomešaju lako.

I stirodur i stiropor ploče su napravljene od polistirena. Razlika je u tome što se proizvode drugačijom tehnikom.

Stiropor ploče se izrađuju postupkom ekspandiranja. Sitne polistirenske kuglice se naduvaju dok se ne postigne prava veličina i oblik.

Polazni materijal za stirodur ploče je polistirenski kristal i od njih postupkom eksturzije se pravi stirodur sa zatvorenom ćelijskom strukturom.

Zbog razlike metodima proizvodnje, stiropor se obično proizvodi u blokovima, dok se stirodur proizvodi samo u obliku ploča.

Mehanička svojstva stirodura su znatno bolja od svojstava stiropora: površina stirodur ploča je manje osetljiva na pritisak i unos vode kod stirodura je manji.

Zbog povoljnijih svojstava cena stiropor ploča je obično niža od cene stirodur ploča iste veličine.