Preporučujemo za podne obloge na niskim ili srednjim podovima kao i zidove podruma (do maksilano 4 m), vanjsku ili podnu izolaciju za stambene zgrade, garaže.

Proizvodi

XPS termoizolacija

 

Kao što je gore pomenuto, jedna od najčešćih oblasti primene XPS je termoizolacija, u okviru toga naročito toplotna izolacija postolja. To je zato što imaju sjajna fizička svojstva za ispunjavanje ove uloge:

  • Jako malo upijanje vode: u slučaju postolja i ravnih krovova, izolacioni materijal može doći u kontakt sa vlagom. Zbog toga je važno da izolacija ima najmanji moguće upijanje vode na ovim mestima.
  • Velika čvrstoća pri pritisku: materijali koji se koriste za termoizolaciju postolja konstantno su izloženi velikim opterećenjima tokom godina.
  • Zbog velike čvrstoće pri pritisku, XPS je u stanju da izdrži tavko opterećenje.
  • Otpornost na mraz: u slučaju izolacije postolja nije važna samo zaštita od podzemnih voda, već i zaštita od podzemnog mraza.

 

Koja je razlika između XPS-a i EPS-a?

 

Na prvi pogled, najveća razlika između EPS i XPS je ta što su EPS ploče bele, dok XPS ploče su prisutni na tržištu u različitim bojama. Praktični razlog za to da se ne pomešaju lako.

I XPS i EPS ploče su napravljene od polistirena. Razlika je u tome što se proizvode drugačijom tehnikom.

EPS ploče se izrađuju postupkom ekspandiranja. Sitne polistirenske kuglice se naduvaju dok se ne postigne prava veličina i oblik.

Polazni materijal za XPS ploče je polistirenski kristal i od njih postupkom eksturzije se pravi XPS sa zatvorenom ćelijskom strukturom.

Zbog razlike metodima proizvodnje, EPS se obično proizvodi u blokovima, dok se XPS proizvodi samo u obliku ploča.

Mehanička svojstva XPS-a su znatno bolja od svojstava EPS-a: površina XPS ploča je manje osetljiva na pritisak i unos vode kod XPS-a je manji.

Zbog povoljnijih svojstava cena EPS ploča je obično niža od cene XPS ploča iste veličine.