Svečano otvaranje – Masterplast je otvorio novu fabriku termoizolacionih materijala u Subotici

Vremensko trajanje čitanja: 3 minutu


Peta velika fabrika termoizolacionog materijala Masterplasta danas je svečano predata na korišćenje.

Fabrika u Subotici, izgrađena uz pomoć grinfild investicije u vrednosti 15.000.000 EUR opremljena je savremenom, ekološki prihvatljivom tehnologijom za proizvodnju XPS – polistiren zatvorenih ćelija – termoizolacionih proizvoda sa godišnjim kapacitetom od 150.000 m³. Za osnivanje prve fabrike XPS u mađarskom vlasništvu, Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske obezbedilo je bespovratnu državnu pomoć od 50 % u iznosu od 7.500.000 EUR  u okviru Programa podrške rastu inostranog tržišta. Proširenje portfolija termoizolacionog materijala iz sopstvene proizvodnje je važan element strategije rasta kompanije, koja ima za cilj izgradnju stabilnog evropskog lanca snabdevanja koji obezbeđuje efikasan pristup tržištima.

 

Masterplast predviđa značajno proširenje tržišta XPS – polistirena zatvorenih ćelija – termoizolacionih materijala. Zbog REPowerEU plana i paketa za zaštitu klime „Fit for 55%“ očekuju se sve strožiji energetski zahtevi zgrada i regulatorne promene, usled čega će se povećati upotreba ovog tipa proizvoda u energetske svrhe, što pored povećanja površina koje se izoluju i primenjenih proizvoda, će izazvati i značajno povećanje potražnje u narednim godinama. Za Masterplast, koji već distribuira značajnu količinu XPS asortimana, je ovo dostignuće od strateškog značaja da, uzimajući lanac snabdevanja u svoje ruke, može da obezbedi kvalitetnu bazu proizvoda neophodnu za iskorišćavanje potencijala rasta i poveća svoje učešće kao proizvođača na tržištima zemalja EU i regiona Balkana.

 

Potpredsednik Balaž Ač – Masterplast AD., generalni direktor Bunford Tivadar – Masterplast YU DOO., zamenik ministra Levente Mađar – Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske, generalni direktor Gabor Jenei – HEPA Mađarska agencija za razvoj izvoza

 

Najnovijom investicijom u razvoj proizvodnje kompanija je dodatno proširila svoj pogonski kompleks u Subotici. Zahvaljujući kontinuiranom razvoju visoke vrednosti od 2008. godine, Masterplast YU se razvila u regionalni proizvodni centar koji ima odlučujuću ulogu u proizvodnji najvažnijih vodećih proizvoda Masterplast grupe.

 

U novoj proizvodnoj hali od 3.600 kvadratnih metara, mašinska linija sa najsavremenijom dostupnom tehnologijom ima proizvodni kapacitet od 150.000 kubnih metara godišnje. Nakon perioda probne proizvodnje, uzimajući u obzir tržišne uslove, kompanija cilja stvarnu proizvodnju od 100.000 kubnih metara u prvoj godini, uz postepeno povećanje. U fabrici dizajniranoj imajući u vidu ekološke aspekte, moderna tehnologija i sistem reciklaže zajedno obezbeđuju nizak uticaj na životnu sredinu i minimalno stvaranje otpada. U vezi sa postrojenjem, važno je razviti skladišni kapacitet odgovarajuće veličine kako bi se postigla puna proizvodnja i osigurale potrebe kupaca. U tu svrhu je u projekat uključena i izgradnja magacina od 2.000 kvadratnih metara i spoljnog magacina od oko 6.000 kvadratnih metara, dok je za zaposlene i laboratoriju za kontrolu kvaliteta izgrađena poslovna zgrada od 400 kvadratnih metara.

 

XPS je pločasti termoizolacioni materijal sa sposobnošću visokog opterećena i otporan na vodu čija se upotreba u savremenoj građevinskoj kulturi ubrzano širi i zauzima sve više prostora. Proizvod je veoma pogodan za površine u kontaktu sa vlagom ili u instalacionim okruženjima izloženim većem opterećenju, kao što su postolja i toplotna izolacija niskogradnje, toplotna izolacija opterećenih podloga i ravnih krovova, kao i idealan izolacioni materijal za zelene krovove. XPS polistiren je važan element termoizolacionih sistema na bazi plastike i minerala i ne postoji alternativa za njegovu zamenu.

 

 

„Zajedničko otvaranje nove fabrike je divan trenutak našeg 20-godišnjeg rada u Srbiji i veliki dokaz snage mađarsko-srpske saradnje. Naša kompanija je stabilna tačka u privrednom životu Vojvodine, posvećeni smo proizvodnji termoizolacionih materijala i posvećeni dugoročnom razvoju Masterplasta u Srbiji. Na nas mogu da računaju Subotica i Srbija, a na nas mogu računati i Mađarska i, naravno, naši evropski poslovni partneri. Ponosan sam na svoje saradnike i svoj projektni tim, sa kojima smo izgradili našu novu XPS fabriku u rekordnom roku od 15 meseci. Subotica ima potencijal da se razvije u regionalni centar od strateškog značaja za kretanje roba ka Evropi zahvaljujući svojim karakteristikama i razvoju pruge Beograd-Budimpešta, ali bi bilo veoma važno i za mađarske i srpske kompanije da se poveća kapacitet prelaza granično drumskog saobraćaja, jer je to trenutno značajan ograničavajući faktor u razvoju trgovine.“ – dodao je Bunford Tivadar, direktor Masterplast YU iz Subotice.