Vremensko trajanje čitanja: 3 minutu


Geotekstil je jedan od neizostavnih materijala u stvaranju trajno negovanog i urednog vrta. Nije iznenađujuće što se sve češće primenjuje kako u profesionalne, tako i u privatne svrhe.

U članku ćemo prezentovati najvažnija svojstva geotekstila, mesta primene, kao i prednosti upotrebe.

 

Šta je tačno geotekstil?

 

Geotekstil se drugim imenom zove i geotekstilija. To je termoplastični materijal od plastičnog tekstila koji je u direktnom kontaktu sa površinskim vodama, odnosno tlom. Praktično je reč o jednom izuzetno specijalnom materijalu koji je nalik filcu, a koji je u stanju da obavlja svoju funkciju prvobitno zahvaljujući svojoj strukturi i sirovinama od kojih je izrađen.

 

Njegovom primenom možemo efikasno razdvojiti pojedinačne slojeve tla. Upotreba istog pored navedenih pruža i brojne dodate vrednosti, što ga čini prilično svestranim.

 

Upotreba geotekstila

 

Gde se geotekstil najčešće koristi?

 

Geotekstil služi kao rešenje protiv korova između betonskih pločica u vrtovima i baštenskim prostorima, odnosno baštenskih puteva, odmarališta, kao i na mestima koja služe za roštilj. Jednako je efikasan u sprečavanju pojave korova u baštenskim ribnjacima.

 

Geotekstili takođe mogu biti odlični za zaštitu useva, kao i da se glodari drže podalje od istih. Pozitivni efekti materijala trebaju da se naglase i u vezi sa filtriranjem kišnice.

 

Uobičajena je praksa upotreba geotekstila za ojačavanje zidova protiv urušavanja, kao i prilikom izgradnje rezervoara za vodu za efikasnije zadržavanje vode. Materijal takođe može da bude efikasan i pri pokrivanju plastenika jer ume da zaštiti biljke od vremenskih uticaja, a takođe štiti i od UV-zračenja, a da se pritom efikasno iskoristi svetlosna i vazdušna propusnost istog.

 

Kakve su prednosti upotrebe geotekstila?

 

Na osnovu do sada navedenih oblasti primene ste sigurno zaključili da geotekstil pruža izuzetno širok spektar prednosti. Najčešće se koristi protiv korova, pošto se zahvaljujući njemu usevi mogu zaštititi, a bašta će ostati lepša.

 

Geotekstil savršeno ume odvojiti određene slojeve tla i na taj način može da obezbedi dugotrajan životni vek našim biljkama, kao i besprekoran izgled našim betonskim pločicama. Pored svega navedenog, koristi se zbog prednosti kao što su svojstva filtriranja, toplotne izolacije, suzbijanja korova, kao i odvodnjavanja.

 

Upotreba geotekstila dakle, može da se shvati i kao vrsta investicije. To je investicija koja ukazuje na pozitivan ishod, a koja će nam dugo godina pružiti lepu, izdržljivu baštu bez korova. 

 

Kako geotekstil treba da se primeni?

 

Za stručno i precizno postavljanje geotekstila nisu potrebni profesionalci, praktično svako može da reši ovaj zadatak. Razlog tome je što je izvođenje veoma lako i lako se uči, što sa lakoćom mogu da odrade i oni koji se samo povremeno bave baštenskim poslovima.

 

 Postavljanje može da se izvrši i pre i posle sadnje biljaka. Naravno, prva opcija predstavlja lakšu alternativu, ali ni druga opcija nije neizvodljiva. U ovom slučaju pored postavljanja geotekstila na mestu biljaka pomoću makaza sečemo otvor u obliku slova „X“, te tako biljka neće dospeti ispod geotekstila.

 

Koji aspekti pomažu pri odabiru potrebnog tipa, odnosno količine?

 

Do sada ste sigurno postavili pitanje kakav geotekstil treba da se kupi. Naravno, ovo pitanje količine potrebnog geotekstila nije zanemarljivo u odnosu na mesto primene. U pogledu dimenzija i vrste, preporučljivo je prilagoditi se veličini i prirodi ciljnog područja.

 

Za svaki slučaj možete da nabavite 10 ili 20 procenata više od izračunate kvadrature, te ćete na taj način sigurno imati na raspolaganju dovoljnu količinu materijala, a neće Vam preostati veći višak istog.

 

Ukoliko niste sigurni da li postupate adekvatno, zatražite savet na nekom od dole navedenih kontakata.